1. JESTE LI ZNALI KAKO SE U POSLJEDNJH DESETAK GODINA KREĆE POTRAŽNJA ZA STRUČNJACIMA U PODRUČJU RAČUNARSTVA I IT-A?

Portal www.moj-posao.net već desetak godina intenzivno na kvartalnoj razini prati objavljene oglase za zapošljavanje stručnjaka u području računarstva i IT-a. Trend broja objavljenih oglasa pokazuje kako je unatoč krizi ovo područje propulzivno i kako se broj objavljenih radnih mjesta u 2014. vratio na razinu iz pred-krizne 2008.

2. JESTE LI ZNALI KAKVE POKAZATELJE ZAPOŠLJAVANJA BILJEŽI SEKTOR „INFORMACIJE I KOMUNIKACIJE“ I ŠTO PREDVIĐAJU POSLODAVCI?

Rezultati najnovije ankete poslodavaca koju je proveo u 2014 Hrvatski zavod za zapošljavanje, ističe kako je sektor “Informacije i komunikacije“ imao najveći rast zapošljavanja u protekloj godini od čak 6% dok su neki sektori za toliko padali!

Ukupno je rast zapošljavanja u svim sektorima u Hrvatskoj u 2014. bio na razini 1,1% što znači da je ovdje rast zapošljavanja bilo 5,5 puta veći nego u ostatku gospodarstva!

Anketa pokazuje kako poslodavci očekuju daljnji rast zaposlenosti za 1,2% u čitavom gospodarstvu, pri čemu poslodavci u području „Informacije i komunikacije“ planiraju rasti u zapošljavanju ponovo najviše od svih, čak 7,8%.

slika

3. JESTE LI ZNALI KOLIKA JE POTRAŽNJA ZA STRUČNJACIMA U PODRUČJU SISTEMSKOG INŽENJERSTVA?

Stručnjaci sa znanjima u području sistemskog inženjerstva već su desetak godina druga najtraženija skupina među svim IT profesionalcima koji se zapošljavaju u Republici Hrvatskoj, prema istraživanju potreba poslodavaca koju provodi HUP, CISEx i HGK (distribucija potreba prikazana je na slici uz iduće pitanje). Njihove karijere usko su povezane sa aktualnim tehnologijama koje se stalno i dinamično razvijaju, a imperativ kod njihovog zapošljavanja je posjedovanje industrijskih certifikata koji osim profesionalne prepoznatljivosti osiguravaju i bolje financijske uvjete rada te pojednostavljen pristup europskim i svjetskim poslodavcima. Studij sistemskog inženjerstva pripremljen je upravo respektirajući navedene specifičnosti kako bi inženjerima računarstva osigurao prednost u razvoju karijere u odnosu na diplomante drugih sličnih (stručnih) studija.

4. JESTE LI ZNALI KAKO SE KREĆE TRŽIŠTE RADA U PODRUČJU PROGRAMSKOG INŽENJERSTVA?

Stručnjaci sa znanjima u području programskog inženjerstva već su desetak godina najtraženija skupina među svim IT profesionalcima koji se zapošljavaju u Republici Hrvatskoj te čine oko 50% ukupnog zapošljavanja u IT sektoru sukladno rezultatima istog istraživanja. Njihove karijere usko su povezane sa aktualnim tehnologijama koje se dinamično razvijaju, a prednost kod njihovog zapošljavanja daje posjedovanje industrijskih certifikata koji osim profesionalne prepoznatljivosti osiguravaju i bolje financijske uvjete rada te pojednostavljen pristup europskim i svjetskim poslodavcima. Studij programskog inženjerstva pripremljen je upravo respektirajući navedene specifičnosti te danas dominantne tehnologije (.NET, JAVA, Android i druge), kako bi inženjerima računarstva osigurao prednost u razvoju karijere u odnosu na diplomante drugih sličnih (stručnih) studija.

5. ZNATE LI KOJE RAZINE STRUČNE SPREME TRAŽE POSLODAVCI KADA BIRAJU ZAPOSLENIKE U PODRUČJU ICT-A I RAČUNARSTVA?

Istraživanje potreba poslodavaca koju na godišnjoj bazi provode HUP, CISEx i HGK pokazuje još jedan značajan podatak vezan uz stručnu spremu zaposlenika koje poslodavci traže. Naime, iako je i u ovom sektoru dominantno tražen završen petogodišnji studij, udio zaposlenih sa trogodišnjim studijem je visok i iznosi 41%. Ovo odstupa ponešto od ukupnog rezultata Ankete poslodavaca HZZ-a koja pokazuje da hrvatski poslodavci u 2014. traže 3,3 puta češće završenu diplomsku nego „samo“ preddiplomsku razinu.

6. ZNATE LI KOJE ĆE TEHNOLOGIJE DO 2025. PREMA ISTRAŽIVANJU MCKINSEY GLOBAL INSTITUTE PROMIJENITI NAČIN NA KOJI ŽIVIMO ? IMA LI TU ONIH IZ PODRUČJA RAČUNARSTVA ?

U svibnju 2013. McKinsey Global Institute objavio je studiju pod nazivom “Disruptive technologies: Advances that will transform life, business, and the global economy” koja je poprilično uzdrmala svijet. U njoj su stručnjaci prepoznali kojih će to 12 tehnologija u narednih 10 godina uvelike promijeniti naš život, poslovanje i cjelokupno svjetsko gospodarstvo. Za svaku od njih kvantificirali su i financijski potencijal. Jednostavno rečeno, tri od prve četiri u potpunosti spadaju u područje računarstva, a dodatnih 4 među prvih 9 su dobrim dijelom vezane uz računarstvo.

Razmislite o ovome kada birate karijeru!

Mi smo o tome razmišljali dizajnirajući naše studije pa su stoga područja poput mobilnog interneta, interneta stvari (engl. Internet of Things), računarstva u oblaku (eng. Cloud computing), robotike i 3D dizajna temeljni elementi naših studija u području računarstva.

7. ZNATE LI ŠTO JE MULTIMEDIJSKO RAČUNARSTVO I NA KOJE POTREBE DRUŠTVA I GOSPODARSTVA ODGOVARA ?

Područje računalne multimedije već je nekoliko godina najdinamičnije područje razvoja računarstva koje svakodnevno ruši rekorde u broju korisnika i stopi rasta kadrovskih potreba. Na valu razvoja društvenih mreža i mobilnih smart uređaja, potražnja za različitim vrstama multimedijskih sadržaja (video, animacije, audio) i sustava (web portali, CMS sustavi, e-commerce) u velikoj je ekspanziji.

Prateći trendove u prodaji hardvera, gdje dominantnu ulogu preuzimaju mobilni računalni sustavi (tableti i pametni telefoni) i eksponencijalnom porastu broja korisnika društvenih mreža, stvoren je prvi studij multimedijskog računarstva u Hrvatskoj. On je na preddiplomskoj razini usmjeren prema razvoju korisničkog sučelja Internet aplikacija (engl. Front end developpment) te pokriva tehnologije poput HTML5, CSS, PHP, Android, Baze podataka, CMS sustave itd, kao i elemente responzivnog dizajna i organizacije web stranica i aplikacija.

Na diplomskoj razini studij se nastavlja kroz multimedijsko usmjerenje na studiju primijenjenog računarstva sa značajnim fokusom na sve aspekte digitalnog sadržaja, a posebno 3D modeliranje i vizualizaciju, inženjerske aspekte obrade zvuka i slike te implementaciju tako nastalog sadržaja u informacijska rješenja na različitim platformama.

Kombinacija znanja iz najtraženijih tehnologija te prestižni industrijski certifikati osigurati će inženjerima multimedijskog računarstva značajnu prednost u razvoju karijere i zapošljavanju, a činjenica da će ovo područje još intenzivno rasti govori također u prilog izboru karijere baš u računalnoj multimediji.

8. ZNATE LI DA NAŠI STUDIJI RAČUARSTVA STVARAJU ZNANJA I VJEŠTINE ZA NAJTRAŽENIJA RADNA MJESTA NA LINKEDINU ?

LinkedIn je poslovno orijentirana društvena mreža s više od 330 milijuna članova čiji broj konstantno i ravnomjerno raste. Samo ta činjenica jasno govori o relevantnosti službenih objava ove društvene mreže. Ovdje smo izdvojili jednu takvu objavu, važnu za donošenje odluke o odabiru zanimanja budućnosti.

15 OD 25!

Na samom kraju 2014. godine objavljen je članak u kojem su navedena 25 skupina vještina koje vam, ako ih posjedujete, znatno povećavaju šansu za dobivanje posla. Mi ih prenosimo sve, a posebno smo označili ona koja stječete tijekom studiranja na nekom od studija računarstva (primijenjeno ili multimedijsko) na Visokom učilištu Algebra.

  • 1. Statistical Analysis nad Data Mining
  • 2. Middleware and Integration Software
  • 3. Storage Systems and Management
  • 4. Network and Information Security
  • 5. SEO/SEM Marketing
  • 6. Business Intelligence
  • 7. Mobile Development
  • 8. Web Architecture and Development Framework
  • 9. Algorithm Design
  • 10. Perl/Python/Ruby
  • 11. Data Engineering and Data Warehousing
  • 12. Marketing Campaign Management
  • 13. Mac, Linux and Unix Systems
  • 14. User Interface Design
  • 15. Recruiting
  • 16. Digital and Online Marketing
  • 17. Computer Graphics and Animation
  • 18. Economics
  • 19. Java Development
  • 20. Channel Marketing
  • 21. SAP ERP Systems
  • 22. Integrated Circuit Design
  • 23. Shell Scripting Lantuages
  • 24. Game Development
  • 25. Virtualization